Van het gas af? Hoe dan? Dat is het grote vraagteken. We weten het nog niet. En alles wat nieuw, onzeker en onbekend is, bevreesd ons. Zo wordt al maanden de angst voor energiearmoede opgeklopt. Wat voor het gemak wordt vergeten, is dat energieslim wonen een feest is voor je portemonnee.

Zo kreeg een bejaarde vriendin van mij van haar verhuurder de mogelijkheid aangeboden om zonnepanelen op het dak te huren. Ze betaalt 15 euro meer huur per maand. Met veel plezier ziet ze bij zonnig weer de meter teruglopen en zij betaald iedere maand 20 euro minder voor haar stroomrekening. Dubbel feest; voor je portemonnee en de zekerheid dat je goed bezig bent. Dus ook voor huurders kan het al.

Energiearmoede is niets nieuws. Dat hadden bewoners van oude woningen in de jaren ’80 al. Voor onze woning van bijna 100 jaar betaalde mijn man minder huur dan de maandelijkse gasrekening. Inmiddels hebben we hem gekocht en zijn al 35 jaar aan het isoleren. Dat heeft ons in 35 jaar zo’n 30000-35000€ aan gas bespaard. Die isolatie heeft zich meer dan terugverdiend, geheel afgezien van het verbeterde woongenot.

Niets doen gaat vanzelf, energieslim worden vraagt even je aandacht en een beetje denkwerk. Niet alleen naar de kosten kijken maar ook naar de besparing. Veel gemeenten hebben een energiecoach. Deze kan je voorrekenen wat een isolatiemaatregel aan energiebesparing oplevert en hij weet de weg in de energiesubsidies en energieleningen. Laat je voorlichten.

Tip: Iedere verbouwing begint met isoleren. Eerst isoleren, daarna behang plakken of een keuken of badkamer inbouwen. Anders heb je er later spijt van.

In de Provinciale staten heb ik mij ingezet voor rentekorting op de nationale energie-bespaar-lening. De onderhandelingen daarvoor staan gepland in het Jaarplan Energie 2019.

D66 Fryslân zet de komende 4 jaar vol in om alle inwoners van Fryslân te helpen om energieslim en energiewijs te worden.