Kies voor de toekomst

D66 is de partij die kiest voor de toekomst: 

  • Voor het beste onderwijs.
  • Voor bereikbaar onderwijs en goed OV.
  • Voor een schoon klimaat en gezonde natuur.
  • Lokale keuzes bij de energietransitie.
  • Voor een veerkrachtige, circulaire economie. 
  • Voor extra aandacht MKB.
  • Voor grondgebonden, natuur-inclusieve landbouw.
  • Voor droge voeten en natte palen.
  • Voor een bindend referendum.

D66 Fryslân Trochpakke!

D66 logo fryslan 298x234

   

Kies zelf

Je laat je pake en beppe toch ook niet je kleren of je beroep kiezen!

bejaarden2

Kijk nou naar al die Britten, die nu spijt van hebben dat ze niet zijn gaan stemmen bij de Brexit. Wat niemand zich kon voorstellen, één jaar nadat zelfs Schotland in een referendum koos om bij Groot Britannie te blijven, gebeurde wel.

Iedere stem telt. 

Jouw stem maakt verschil!

   

Kies een vrouw

100 jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht dreigt het aantal vrouwen in de Provinciale Staten weer te dalen, van 15 vrouwen nu naar 13 op verkiesbare plekken.

Hoe? Kijk bij stem op een vrouw!

vrouwenkieslijst

 

 

   

   

D66 logo fryslan 298x234

Verkiezingen Provinciale Staten 2019

 

Verkiezingsprogramma 2019-2023 - Trokpakke! 

naar D66 Fryslân

   

Yang382We hebben maar

één planeet,

één atmosfeer,

één natuur,

één Fryslân om door te geven.

Hoe we dat doen is mijn grootste zorg.

   

Lekker  

Vleesvrije Zwitserse maaltijdtaart

Onze mondiale footprint is te groot. We hebben maar één planeet aarde, maar consumeren de laatste eeuw voor drie. Dat heeft inmiddels gevolgen. Minder vlees eten draagt bij aan een evenwichtig gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen.

Hoofdzaak het is lekker!

peren bramen flad

De Flade of Wähe zijn populaire vleesvrije maaltijdtaarten in Zwitserland. Vrijdags zijn ze bij iedere bakker verkrijgbaar; zoet of hartig. Ze zijn zo populair dat ze in kantines en lunchrooms vaak de hele week verkrijgbaar zijn. In de christelijke traditie was vrijdag – de dag van de kruisiging en het lijden – de vastendag. Bij vasten laat je vlees staan. Hier vandaan komt de traditie van de vleesvrije, vrijdagse maaltijdtaart in Zwitserland.

Onze favoriten zijn mijn eigen variaties met peer of zuurkool. Naar de recepten

   

Energieslim - een feest voor de portemonnee  

Huurder zonnepanelen woningbouw houdt iedere maand geld over.

Na 35 jaar isoleren 35000€ bespaard.

In de Provinciale staten heb ik mij ingezet voor rentekorting op de nationale energie-bespaar-lening. De onderhandelingen daarvoor staan gepland in het jaarplan energie 2019.

D66 Fryslân zet de komende 4 jaar vol in om alle inwoners van Fryslân te helpen energieslim en energiewijs te worden.

Ga naar artikel

   

Van het gas af? Hoe dan? Dat is het grote vraagteken. We weten het nog niet. En alles wat nieuw, onzeker en onbekend is, bevreesd ons. Zo wordt al maanden de angst voor energiearmoede opgeklopt. Wat voor het gemak wordt vergeten, is dat energieslim wonen een feest is voor je portemonnee.

Zo kreeg een bejaarde vriendin van mij van haar verhuurder de mogelijkheid aangeboden om zonnepanelen op het dak te huren. Ze betaalt 15 euro meer huur per maand. Met veel plezier ziet ze bij zonnig weer de meter teruglopen en zij betaald iedere maand 20 euro minder voor haar stroomrekening. Dubbel feest; voor je portemonnee en de zekerheid dat je goed bezig bent. Dus ook voor huurders kan het al.

Energiearmoede is niets nieuws. Dat hadden bewoners van oude woningen in de jaren ’80 al. Voor onze woning van bijna 100 jaar betaalde mijn man minder huur dan de maandelijkse gasrekening. Inmiddels hebben we hem gekocht en zijn al 35 jaar aan het isoleren. Dat heeft ons in 35 jaar zo’n 30000-35000€ aan gas bespaard. Die isolatie heeft zich meer dan terugverdiend, geheel afgezien van het verbeterde woongenot.

Niets doen gaat vanzelf, energieslim worden vraagt even je aandacht en een beetje denkwerk. Niet alleen naar de kosten kijken maar ook naar de besparing. Veel gemeenten hebben een energiecoach. Deze kan je voorrekenen wat een isolatiemaatregel aan energiebesparing oplevert en hij weet de weg in de energiesubsidies en energieleningen. Laat je voorlichten.

Tip: Iedere verbouwing begint met isoleren. Eerst isoleren, daarna behang plakken of een keuken of badkamer inbouwen. Anders heb je er later spijt van.

In de Provinciale staten heb ik mij ingezet voor rentekorting op de nationale energie-bespaar-lening. De onderhandelingen daarvoor staan gepland in het Jaarplan Energie 2019.

D66 Fryslân zet de komende 4 jaar vol in om alle inwoners van Fryslân te helpen om energieslim en energiewijs te worden.